Gunnfjauns Kapell

Svante Pettersson

Hemållt

Margits Sånger

Martin Martinsson

Blackthorn

Volund

Ensemble Villancico

Triller

Dansar Edvard

Jan Ekedahl

Ziya Aytekin

Burgess, Ådin & Wingård

Luntilua

Lunds Akademiska Kör

Orientexpressen

Eitre

Utlottningen

Olle Lindvall

Oleman

Cecilia Martin-Löf som leder LAK bjuder här in Päkkos Gustaf-stipendiaten och riksspelkvinnan Emma Reid, folksångerskan Emma Johannson och Ensemblen Mare Balticum. Resultatet blir en korsbefruktning av klassiska körarrangemang och folkmusik. Martin-Löf har vaskat fram mindre kända koraler och visor. Det är kargt, inte helt lättillgängligt och stundom medeltida vindlande. Men En stjärna gick på Himlen fram bjuder också på fantastiskt vacker körklang, fylligt arrangerade stämmor och på jultradition i samma anda som omåttligt populära Jul i folkton.

(Fredrika Hillervik, Dalarnas tidning 2011-12-09)

Gjutet i ett stycke
Äkta julstämning med rötter? Här. Körsång, folkmusik, kristna koraler och djup musiktradition slås in i samma kartong när Lunds akademiska kör möter sångerskan/flöjtisten Emma Johansson, fiolspelaren Emma Reid och i några spår medlemmar ur Ensemble Mare Balticum.
Körledaren Cecilia Martin-Löf flätar ofta samman olika sånger och melodier i arrangemangen, men albumet som helhet känns gjutet i ett stycke, utifrån en klar vision. Emma Johansson solosjunger rent, vackert och okonstlat; växelspelet mellan kören, en ensam röst och ett par instrument känns alldeles organiskt. Kören klingar ungdomlig, slank och följsam och fixar elegant textningen – körskivors vanligaste akilleshäl.
Bästa spår: En jungfru födde ett barn idag – Ecce novum gaudium


(Alexander Agrell, Sydsvenskan 2011-11-23)

Majestätiskt eko
Kören är 40 röster stark, Helgeandskyrkan i Lund har ett majestätiskt eko, men slutresultatet blir ändå intimt, tack vare den fina folkmusiksångerskan/ flöjtisten Emma Johansson och violinisten Emma Ried.
Cecilia Martin-Löf, som leder kören, har en idé om hur kör och solister ska kunna hitta gemensamma musikaliska nämnare och slutresultatet blir en julskiva utan de mest utslitna låtarna. Det passar bra när Härlig är jorden tar rygg på en jigg – eller är det tvärtom? Lekfullt och lite helghögtidligt i samma andetag.


(Björn Stefanson, Värmlands Folkblad 2011-12-03)

SJECD 28

Recensioner

BeställTillbaka till startsidan